Saturday, 14 January 2012

KISAH DUA HATI SATU IMPIAN_DI BAWAH LINDUNGAN KA'BAH

DI BAWAH LINDUNGAN KA'BAHKisah percintaan dua remaja yang tidak direstui kerana perbezaan darjat dan akhirnya terpisah namun bersatu kerana satu impian yang berbeza pada luarannya, tetapi di dasar keinginan yang sama..

Mungkin kisah-kisah sebegini sudah menjadi kisah cinta yang tipikal dalam drama-drama masa kini. Tapi, aku tidak melihat kisah ini dari aspek yang sama, kerana pada aku ada sesuatu yang cuba disampaikan melalui kisah cinta ini.

Mulanya aku tertarik untuk menonton filem karya dari negara seberang Indonesia ini kerana melihat kepada penulisan skripnya yang diangkat melalui novel terkenal karya Hamka. Siapa yang tidak mengenali Hamka, dengan karya-karya hebatnya juga bahasa-bahasa indah yang digunakan.

Karya yang diangkat untuk merebut Oscar di Anugerah Academy ke-84 ini membuat aku tertarik menilai kelainan kisah cinta ini berbanding kisah-kisah yang lain,. Pastinya ada sesuatu yang berbeda tentang  filem yang dihasilkan dengan kos RM 10 juta (duit Malaysia) yang boleh menghasilkan 6 filem biasa.

Di Bawah Lindungan Ka'bah, sebuah filem berat mengenai agama.Watak Hamid dan Zainab peneraju jalan cerita kisah ini. Hamid dan Zainab yang berbeza dunia mereka. Zainab daripada keluarga kaya dan Hamid daripada keluarga miskin yang dibesarkan oleh ibunya. Ibu Hamid bekerja dengan keluarga Zainab dan Hamid sendiri melanjutkan pelajaran dengan bantuan yang diberikan oleh keluarga Zainab. Namun, ketentuan Allah, Hamid jatuh hati pada Zainab. Cinta suci mereka terhalang hanya kerana darjat.

Macam yang aku kata, pada dasarnya kisahnya sama seperti cerita 'Laila Majnun' dan kisah-kisah cinta yang sewaktu dengannya. Tapi, ada suatu perkara besar yang membezakan kisah ini daripada kisah-kisah cinta yang lain. Persoalan tentang agama yang diangkat yang menjadi konflik utama hubungan Hamid dan Zainab. Bagaimana dalam suatu kejadian, Hamid menyelamatkan Zainab daripada mati lemas dengan melakukan  bantuan pernafasan mulut ke mulut. Perbuatan Hamid tidak mendapat restu masyarakat termasuklah pemimpin agama dan akhirnya setelah dibicarakan Hamid perlu dibuang daerah. Ending cerita ni, aku tak nak cerita...tapi sangat menyentuh perasaan...

Kelainan filem ini, pertama aku melihat kepada bahasa yang digunakan.  Aku  mengakui kehebatan bahasa yang digunkan Hamka dalam skripnya. Sebagai pelajar sastera, aku mengakui bagaimana Hamka berjaya menyusun kata menjadi satu ungkapan yang indah untuk menyampaikan maksud hati dua watak utama, Hamid dan Zainab. Kalau cerita-cerita biasa, mudah sahaja ungkapan 'Aku cinta padamu', 'Aku sayang padamu', atau 'aku adalah milikmu' dan kata-kata lain yang jelas melihatkan perasaan seseorang. Berbeza dengan kisah ini, tiada satu ungkapan pun yang dengan jelas melihatkan perasaan antara mereka berdua, namun ungkapan yang digunakan sudah cukup memahamkan penonton siapa Hamid dan Zainab..

Peristiwa ketika Hamid didesak tentang perasaannya terhadap Zainab oleh salah seorang gurunya..
 'Apakah kau mencintai Zainab'? ..kalau cerita biasa aku pasti jawapannya mestilah 'Ya, aku sangat mencintainya..haa,,tapi apa yang  dijawab oleh Hamid "Saya hanya bisa mengatakan bahawa apa yang saya rasakan untuk Zainab terlalu besar dibandingkan dengan kesedihan ketika saya difitnah dan diusir dari kampung ini"..


Banyak lagi kata-kata indah yang disampaikan melalui filem ini, mudah tetapi tepat menyampaikan maksudnya..

Sampai kapanpun, emas tak kan setara dengan loyang, sutera tak sebangsa dengan benang...kata-kata ibu Hamid.

Jangan berharap lebih, makin tinggi harapan makin sakit jatuhnya..kata-kata ibu Hamid menjelaskan tentang harapan Hamid dan Zainab yang mungkin tidak kesampaian kerana darjat.

Apapun yang akan terjadi Hamid, ingatlah bahawa ketika kau  tak punya siapa-siapa selain Allah, Allah lebih dari cukup..kata-kata ibu Hamid ketika Hamid diusir dari kampung.

Untuk melewati badai, kita harus terus berjalan, bukan berhenti. Dan untuk terus berjalan, hanya ada dua hal yang harus kita terus bawa, keyakinan dan cinta...kata-kata Hamid kepada Zainab.Kisah cinta biasa tetapi jalan cerita yang aku kira luar biasa,,

Tak sangka dalam filem ni pun ada diselitkan aktiviti berdebat dalam kalangan anak muda. Dan apa yang lebih menarik babak ketika Hamid dibicarakan oleh orang-orang agama dikampungnya. Ketika inilah aku lihat, bertapa sesuatu perkara harus diselesaikan dengan sepatutnya. Hujah disampaikan dalam bentuk analogi untuk menilai mana yang lebih benar.

Babak pertemuan Hamid dan Zainab disebalik dinding yang memisahkan jasad mereka, namun jelas penyatuan hati dua insan ini.

Sabut kelapa berbentuk perahu berisi kalam yang tertulis nama Zainab yang dihanyutkan oleh Hamid di arus sungai lalu disambut Zainab.

Angan-angan di tepi pantai dua hati yang memiliki impian yang  berbeza tetapi sebenarnya satu keinginan yang sama...sangat menyentuh hati. Hamid dengan impian besarnya ingin menunaikan haji. dan Zainab impiannya ingin bernikah dengan lelaki yang dicintai dan mencintainya dan menitipkan doanya kepada Hamid sekiranya berjaya menunaikan Haji. Satu keinginan tanpa sedar mereka...


Ya Rabbi ya Tuhanku,
Engkau yang Maha tahu ya Allah,
Engkau yang telah memilihkan jalan mana yang harus ku tempuh,
Engkau tidak pernah membiarkan diriku sendiri ya Tuhanku,
Engkau juga yang telah  menanamkan cinta dalam jiwa ini,
Enkau yang selalu menjaga cinta ini sebagaimana Kau menjaga jiwa ini,
Tak ada seutas talipun tempat aku bergantung selain taliMu Ya Allah,
Tak ada satu pun pintu akan ku ketuk selain pintuMu,
Ya Rabbi Ya Tuhanku yang Maha Pengasih dan Penyayang
DI BAWAH LINDUNGAN KA'BAH,
Ku serahkan cinta dan jiwa ini, kembali kepada......Mu..No comments: